Köpeklerde Genel Muayene, Köpeğinizin sağlığını yakından takip etseniz bile kapsamlı bir kontrol için veteriner hekiminizden yıllık check-up randevusu almanız önemlidir. Bu, veteriner hekiminize olası herhangi bir sağlık problemini tespit etme şansı verecek ve hastalık tablosu ilerlemeden önce tespit etmesine yardımcı olacaktır.
Düzenli sağlık değerlendirmeleri ayrıca köpeğinizin aşılarını güncel tutmanıza yardımcı olacak, köpeğinizi doğru bir şekilde kilo takibi yapmak için bir fırsat sunacak ve herhangi bir konuda zihninizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Dört ayaklı arkadaşınızı hasta veya yaralı olduğunda veteriner kliniğine götürürsünüz, ancak bu randevular çoğunlukla belirli bir konuya odaklanma eğilimindedir. Öte yandan ‘Check-up’ ziyaretleri daha bütünseldir ve veterinerinize evcil hayvanınızın genel fiziksel sağlığındaki ince değişiklikleri tespit etme fırsatı verir.
İdeal olarak, köpeğiniz yılda en az bir kez, yaş ilerledikçe veya özel tıbbi ihtiyaçları varsa daha sık genel muayene ziyaretlerine getirilmesi gerekmektedir. Bu düzenli ziyaretler ‘Koruyucu hekimlik, tedavi edici hekimlikten daha önceliklidir.’ İlkesiyle çalışır bu yüzden köpeğiniz zinde ve sağlıklı görünüyor diye randevu almayı ertelemeyin. Veteriner hekiminiz, dolaşım ve solunum seslerini dinlemek, olağandışı belirtileri kontrol etmek için ellerini karınlarının üzerinde gezdirmek, deri, göz ve kulak problemlerini kontrol etmek ve her şeyin yolunda olup olmadığını görmek için mikroçiplerini taramak da dahil olmak üzere köpeğinizi kontrol edecektir.
Bu yıllık kontrollerin bir başka avantajı da köpeğinizin hasta olmadığında veteriner kliniğini ziyaret etmesini sağlamaktır. Sadece incindiklerinde veya hasta olduklarında ziyaret ederlerse, veteriner hekiminizi görme konusunda gerginleşebilirler, seyahatlerini kötü zamanlar veya stresli deneyimlerle ilişkilendirebilirler. Randevunuz olmasa bile, veteriner muayenehanesine sık sık uğramak iyi bir fikirdir.
Köpeğinize mikroçip takmak gerçekten önemlidir ve köpekler için 2022 sonu, kediler ve gelincikler için ise 2023 sonuna kadar mikroçip uygulaması yapılması yasal zorunluluk haline gelmiştir. İdeal olarak, evcil hayvanınız hala bir köpek yavrusu olduğunda mikroçip taktırmanız gerekmektedir ancak köpeğinize henüz mikroçip yaptırmadıysanız, asla geç değil.
Prosedür neredeyse ağrısızdır ve köpeğiniz kayıp olursa, onu bulan kişi tarafından güvenli bir şekilde size iade etmesi konusunda yardımcı olacaktır.
Yıllık köpek aşıları köpeğinizin belirli hastalıklara yakalanmasını önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Köpek aşılarının en önemlileri Puppy DP, Köpek Karma, Corona, Bronşin, Kuduz ve Lyme Aşısı’dır. Ayrıca köpeklerde aşı takvimi için sayfamızda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Koruyucu hekimliğin, tedavi edici hekimlikten daha iyi olduğu bir başka durumda bit, pire, kene ve iç parazit kontrolüdür. Pirelerin veya en azından larvalarının evinizde ve bahçenizde yıl boyunca yaşayabileceğini ve kenelerin kötü hastalıkları ve birçok köpek hastalığını bulaştırabileceğini unutmayın. Veterinerin hekiminizden parazitlerin yanı sıra bant ve yuvarlak kurtlardan nasıl kaçınılacağı konusunda tavsiyeler isteyin. Ayrıca köpeğinizde pire ve kene tedavisi için sayfamızda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Köpeğinizin gösterdiği olağandışı veya sosyal olmayan davranışları tartışmak için köpeğinizin yıllık check-up’ını bir fırsat olarak kullanın. Aşırı havlama, sırtınızı döndüğünüz anda ayakkabıları ısırmak veya çiğnemek gibi davranışlar genellikle erken aşamalarda yakalanırlarsa eğitimle üstesinden kolaylıkla gelinebilir. Veteriner hekiminiz size bazı yararlı ipuçları sunabilir veya sizi profesyonel bir eğitmene yönlendirebilir. Köpeğiniz hala bir yavruysa, veteriner hekiminiz size yavru köpek eğitimi hakkında bilgi verebilir veya profesyonel bir yardım almanız hakkında yol gösterebilir. Detaylı bilgi için ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
Köpeğinize nasıl bakacağınızı düşündüğünüzde, göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biri, yavruyken kısırlaştırma işlemidir. Yavruluk döneminde yapılan kısırlaştırma işleminin hem davranış açısından hem de sağlık açısından birçok avantajı vardır. Yetişkin bir köpek sahiplendiyseniz kısırlaştırmak onun sağlığı için alacağınız en güzel önlemlerden bir tanesidir. Kısırlaştırma hakkında tüm sorularınız için ilgili makalemize göz atabilir veya daha detaylı bilgi almak için randevu alabilirsiniz.
Veterineriniz ayrıca herhangi bir diş problemi belirtisi olup olmadığını görmek için köpeğinizin dişlerini kontrol edecektir. Diş hastalıkları, özellikle yaşlandıkça köpeklerde daha sık görülmekle beraber genç köpeklerde de sık sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır bu nedenle tüylü arkadaşınız ağrılı dişlerinden şikâyet etmemiş olsa bile, yine de diş prosedürlerini yaptırmaları gerekebilir. Ayrıca veteriner hekiminizle evde diş bakımı ve köpeğinizin dişlerini temiz tutmaya nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında sohbet edebilir ve ayrıca aşağıdakiler hakkında sayfamızdaki tavsiyeleri takip edebilirsiniz.
Ne yazık ki obezite köpeklerde çok yaygın bir sorundur, bu yüzden köpeğinizi mümkün olduğunca sık veteriner hekiminizin tartısında tartma fırsatını yakalayın ve tüylü arkadaşınızın kilosunu yakından takip edin. Köpeğiniz fazla kiloluysa, yardım etmek için yapabileceğiniz çok şey var. Örneğin, veteriner hekiminizle diyet ve egzersiz planı hakkında konuşun. Aynı şekilde, köpeğinizin zayıf olmasını da istemezsiniz, bu nedenle, köpeğiniz son tartıldığından beri kilo vermişse, bunu bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden buradan randevu alıp kontrole getirebilirsiniz.
Hepimizde olduğu gibi, köpeklerde yaşlandıkça daha fazla ağrı ve sızı hissetmeye meyillidir, bu nedenle veteriner hekiminiz daha sık kontroller önerebilir. Bu endişelenecek bir şey değildir; aslında bu, veteriner hekiminizin sevgili evcil hayvanınızı yakından takip ettiği anlamına gelir.
Ne kadar küçük olursa olsun fark ettiğiniz herhangi bir sorunda veya ikinci bir görüş almak istediğiniz herhangi bir problemde 7/24 bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu, yiyecek ve su tüketimini, aktivite seviyelerini ve sahip olduğunuz diğer endişeleri içerebilir. Tıpkı insanlar gibi, yaşlı köpekler de çeşitli organ sistemi problemlerinden, osteoartritten, görme veya işitme kaybından hatta hafıza kaybından veya bunamadan mustarip olabilir. Neyse ki, birçok sorun ilaçlarla veya yaşam tarzlarında basit değişikliklerle başarılı bir şekilde yönetilebilir ve bunların hepsini veteriner hekiminiz bir check-up sırasında düzenlemenize yardımcı olabilir.