Kedilerde Aşı Takvimi kedi dostlarımızın hayata sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için oldukça kritik uygulamalardan birisi de doğru zaman aralıklarında uzman bir veteriner hekim tarafından uygulanması gereken aşılardır.
Kedilerin hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için hastalığa yakalanmadan önce bu hastalığı önlemeye yönelik bir dizi koruyucu hekimlik önlemleri alınması gerekmektedir.
Yaptırılması zorunlu olan ya da zorunlu olmasa da yaptırıldığı takdirde olumlu sonuçlar gözlemlenen kedi aşıları ise kedinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
Kedi aşıları da tıpkı insanlara yapılan aşılar gibi bağışıklık oluşturmak veya bağışıklığı desteklemek için yapılan yardımcı uygulamalardır. Aşılamanın ardından bağışıklığı düşük ve hastalığa yakalanma riski taşıyan kedilerin vücudu bir antikor üretir ve bu sayede hastalıklara karşı kendilerini koruyabilirler.
Kedilere aşı yapılmasının en temel sebebi bu olsa da kedi bakımı ve sağlığı konusunda bilinçlenmek isteyen evcil hayvan sahiplerinin, kedi aşıları ile ilgili bilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
Yavru Kedilerde Aşı takvimi, zorunlu aşılar ve zorunlu olmayan aşılar olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Yapılması konusunda herhangi bir yasal zorunluluk bulunmayan kedi aşıları, yaptırıldığında sağlıklarına olumlu yönde etki göstermekte ve hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmaya yardımcı olmaktadır.
Buna ek olarak mutlaka uygulanması gereken aşılar ise hem yavru hem de yetişkin kedileri hastalıklara karşı koruyan, koruyucu aşılardır. En öncelikli kedi aşıları ise aşağıdaki gibidir:
Yavru kedi aşılarının en önemlisinin karma aşı olduğu söylenebilir. Yedi haftalık olduktan sonra mutlaka uygulanması gereken karma aşı, yavru kedileri viral ve bulaşıcılık ihtimali çok yüksek olan Feline Parvo Virus, Feline HerpesVirus-1 ve Felin Calici Virus gibi hastalıklardan korumaktadır.
Yavru kedinizin çok ciddi hastalık tablolarına sebep olan bu hastalıklara yakalanmasını engellemenin ilk ve en önemli adımının karma aşısı olduğu unutulmamalı ve aşısını aksattırmadan yaptırmanız gerekmektedir. Buna ek olarak karma aşısının 2. doz uygulaması 15 gün sonra tekrarlanması gerekmektedir.
Kuduz aşısı yavru kedilere uygulanması yasal olarak zorunlu olan kedi aşıları arasında yer almaktadır. Kuduz aşısı kedileri tedavisi olmayan ve ölümcül olan kuduz hastalığına karşı koruma sağlamaktadır.
Kedilerde aşı takviminde mutlaka yer alması gereken bir diğer aşı ise lösemi aşısıdır. FelV virüsüne karşı bağışıklığı güçlendiren lösemi aşısının, bu hastalığın yanında kan tablosunu etkileyen bir çok hastalığa karşı da koruma sağladığı bilinmektedir.
Kedinizin sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturabilmek için aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmanız çok önemlidir. Yavru kedi aşı takvimi şu şekildedir.
Bu aşıların, herhangi bir sağlık sıkıntısı olmayan tüm yavru kedilere uygulanması hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden sizde yeni bir kedi sahiplendiyseniz veya kediniz doğum yaptıysa Maça Veteriner Kliniğine gelerek yavruların aşılarını en doğru şekilde planlamasını sağlayabilirsiniz.
Yavru kediniz 1 yaşını doldurduktan sonra yetişkin bir kedi olarak kabul edilir. Bu da kedinizde çeşitli davranış değişikliklerinin oluşmasına, ihtiyaçlarının değişmesine ve daha başka farklılıklara neden olabilir.
Yavru bir kedi ile yetişkin kedilerin bağışıklıkları da birbirinden farklı olduğundan aşılama takviminde de değişiklikler olmaktadır.
Bu doğrultuda birinci yaşını dolduran tüm kedilerde, yavruluk dönemlerinde yapılan zorunlu kedi aşılarının her yıl birer defa tekrarlanması gerekmektedir. Ayrıca kedinizi evden hiç çıkmıyorsa bile dışardan vektörel olarak taşınan hastalıklara karşı yılda 4-6 kez iç ve dış parazit aşılarını yaptırmanız gerekmektedir.
Yavru ve yetişkin kedilerde, aşılamadan sonra dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar;